Sodat, vainot ja äärimmäisen köyhyyden aiheuttamat kauhistuttavat olosuhteet loivat 36 miljoonaa pakolaista ympäri maailmaa. 24 miljoonaa näistä pakolaisista tulee vain viidestä maasta: Syyriasta, Venezuelasta, Afganistanista, Etelä-Sudanista ja Myanmarista. Tässä on katsaus aikamme viiteen suurimpaan pakolaiskriisiin.
Syyria
Syyriassa on 5,6 miljoonaa pakolaista, ja se on nykyään yksi suurimmista ja tunnetuimmista pakolaiskriiseistä. Kun hallitus ryhtyi rauhanomaisiin opiskelijoiden mielenosoituksiin, Syyrian sisällissota alkoi 15. maaliskuuta 2011 ja on nyt tappanut 500 000 ihmistä. Pommitusinfrastruktuuri tuhoaa elinolot ja johtaa 6 miljoonan ihmisen siirtymään kotiseudultaan. Koska 70 prosenttia syyrialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä, lähes 11 miljoonaa syyrialaista tarvitsee humanitaarista apua. Konfliktien takia avustusryhmät kamppailevat päästäkseen alueille, jotka tarvitsevat apua.
Venezuela
Venezuelan pakolaisia on 3,7 miljoonaa. Vuonna 2014 öljyn hinnat laskivat ja aiheuttivat taloudellisen romahduksen. Nykyinen 15 000 prosentin inflaatio on pakottanut 14 miljoonaa venezuelalaista elämään äärimmäisessä köyhyydessä alle 1,90 dollarilla päivässä. Ruuan, veden ja lääkkeiden puute uhkaa jatkuvasti venezuelalaisten terveyttä. Hyperinflaatio ja resurssien puute ajavat pakolaiset kriisistä naapurimaihin, kuten Columbiaan.
Afganistan
Neljäkymmentä vuotta konflikteja Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen vuonna 1979 loi 2,7 miljoonaa pakolaista Afganistanista. Poliittinen epävarmuus ja konfliktit ovat johtaneet siihen, että 2 miljoonaa ihmistä on siirtynyt Afganistaniin. Luonnonkatastrofit ja hyökkäykset avustustyöntekijöitä vastaan estävät siirtymään joutuneita saamasta kaivattua tukea. Pakistan ja Iran vastaanottavat suurimman osan näistä pakolaisista.
eteläsudan
Noin 2,2 miljoonaa pakolaista on Etelä-Sudanista. Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio sen jälkeen, kun se oli itsenäistynyt Sudanista vuonna 2011. Vuonna 2013 puhkesi sisällissota, joka aiheutti 383 000 kuolemaa väkivallan ja nälän takia. Samaan aikaan 4 miljoonaa ihmistä joutui siirtymään kodeistaan. Nälänhädän ja sodan aiheuttama ruoan epävarmuus on jättänyt nälkäiseksi 5,5 miljoonaa ihmistä.
Aliravitsemus vaikuttaa suuresti lasten kehitykseen, jotka muodostavat 63% tästä pakolaisväestöstä. Tämä on Afrikan suurin pakolaiskriisi, ja suurin osa pakolaisista pakenee Etiopiaan ja Ugandaan.
Myanmar
Rohingyan kriisi on luonut 1,1 miljoonaa pakolaista Myanmarista. Myanmar on buddhalainen maa, mutta rohingya-muslimit ovat vähemmistöryhmä. Myanmarin hallitus kieltäytyy tunnustamasta rohingya-kansaa kansalaisiksi, joten he ovat kansalaisuudeton kansa. Vuonna 2017 Myanmarin armeija poltti 288 Rohingya-kylää ja toteutti joukkomurhia. Vainon välttämiseksi yli 700 000 ihmistä on paennut Bangladeshiin ja on nyt maailman suurimmalla pakolaisleirillä: Cox’s Bazar. Vuonna 2020 Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen tuomioistuin on vaatinut rohingyoihin kohdistuvan väkivallan lopettamista ja hallitusta tunnustamaan rohingyat kansalaisiksi.
Pakolaisten tulevaisuus
Konfliktit ja köyhyys aiheuttavat pakolaisia vuonna 2020. Suurin osa pakolaisista on kotoisin Syyriasta, mutta Venezuelan määrä alkaa nousta samalle tasolle. Isäntämaiden on jatkettava hallituksen lakien uudistamista pakolaisten sisällyttämiseksi yhteisöihin. Miljoonat ihmiset, sekä pakolaiset että isäntämaat, kärsivät nykyisistä pakolaiskriiseistä maailmanlaajuisesti.